Tema:

Studiebesök, utställningar och träffar

Det sker massor av spännande saker under Science Week! Södertälje Näringslivsavdelning bjuder på företagarfrukost, Scania öppnar upp sin batterifabrik och chassimontering för studiebesök och Tom Tits är på plats tillsammans med ESERO Sverige och visar hur du tränar som en astronaut.

Är du intresserad av hållbarhetsfrågor får du inte missa Tom Tits Sustainability Game där du kan utmana dina vänner i frågor kring de globala målen. I vår Innovationsutställning möter du innovativa och hållbara företag.


Alla dagar
Hela dagen
Anmälan sker under respektive program nedan.

Program

Temat består av en gemensam inledande keynote med efterföljande fördjupningsspår. Du väljer i anmälan vilket eller vilka spår och program du vill delta i.

Foto: Liza Simonsson

Södertälje kommuns frukostmöten som näringslivskontoret anordnar har fått ny form och blir God morgon Södertälje. Ett antal unga Södertälje entreprenörer; UF, Ung Företagsamhet, kommer att ställa ut i samband med föreläsningen.

Anmäl dig här (extern)

 • 08.00–08.30 Frukost

  Lokal: Restaurang Snäckviken

  Arrangeras av: Södertälje kommun

 • 08.30–09.30 Kompetensförsörjning på framtidens arbetsmarknad

  Lokal: Restaurang Snäckviken

  Föredraget handlar om framtidens arbetsliv, den unga generationens värderingar och livsstilar och hur ledarskapet och medarbetarskapet påverkas av pandemin. Hur kan du som arbetsgivare får dina medarbetare att återvända till kontoret? Vilka krav ställer distansarbetet på framtidens ledare?

  Arrangeras av: Södertälje kommun

  Medverkande: Sofia Rasmussen, VD och grundare Rasmussen Analys

(Utställningen bemannad mellan 11:30-13:00 på torsdag 1 februari)

 • 09.00–14.00 Innovations-utställningen 2024

  Utställning Lokal: Öppna ytan

  Inspireras av innovativa och hållbara företag som ställer ut sina innovationer. Företagen som ställer ut kommer bland annat från Produktionsänglar som stöttar startups att gå från prototyp mot produktion samt Liften som stöttar etablerande tillverkande företag med affärsutveckling.

  Arrangeras av: Södertälje Science Park

Utmana dina vänner och lär er mer om de globala målen för hållbar utveckling samt Södertälje och Telges insatser för att uppnå dem. Tillsammans kommer ni att resonera er fram till svar och testa era kunskaper genom att flytta målkuberna till svarsplattan. En underhållande och meningsfull aktivitet för djupare insikt. Spela och upplev samtal kring hållbarhet på ett nytt sätt!

 • 16.00–19.00 Träna som en astronaut!

  Spel Lokal: Öppna ytan

  Sverige har en ny astronaut och rymden är återigen superaktuell. Kom och testa astronautinspirerade övningar! Med rymden som kontext kan vi lära mer om STEM (science, technology, engineering, mathematics), rörelseglädje och hållbar utveckling. Något som är avgörande för vår framtid på den här planeten.

  Ingen föranmälan krävs.

  Arrangeras av: ESERO Sverige, Tom Tits Experiment

  Medverkande: Jenny Jansson, ESERO Sverige Cecilia Kozma, ESERO Sverige Cecilia Ekstrand, Tom Tits Experiment

Dessa studiebesök riktar sig till dig som är företagare, student eller i början av din karriär.

 • Ons 31 jan
  Tor 1 feb
  10.00–12.00

  Studiebesök på Scanias chassimontering

  Studiebesök

  Upplev Scanias slutmontering för lastbilar där de monterar fordon med förbränningsmotorer, hybridelfordon och helelektriska fordon på samma line.

  Verkstaden är om- och tillbyggd under 2023 för att kunna montera större volymer av batterifordon. Under besöket får du följa hur ett chassi monteras från början till slut och se det nya monteringshuset för batteripack.

  Notera att vi kommer gå ca 100 m utomhus av totalt 700 m och att vi inte kan ta emot personer med begränsad rörlighet t ex rullstolsbundna pga att vi också går i trappor.

  Turen är på ca 2 h totalt inklusive transfers. Den guidade turen är på ca 1 h och vi kommer gå i grupper med 10 minuters mellanrum.

  Arrangeras av: Scania

 • Ons 31 jan
  Tor 1 feb
  13.30–15.30

  Studiebesök på Scanias batterifabrik

  Studiebesök

  Upplev Scanias nya hållbara batterifabrik där de monterar batterimoduler och batteripack för våra batterifordon.

  Vi kommer att få se montering och logistik från en entresol med fantastisk bra överblick över monteringen.

  Ingen extra skyddsutrustning behövs för detta besök. Här välkomnar vi också besökare med rörelsehinder t ex rullstol eftersom det finns hiss upp till entresolen.

  Turen är på ca 2 h totalt inklusive transfers. Den guidade turen är på ca 1 h och vi kommer gå i grupper med 10 minuters mellanrum.

  Arrangeras av: Scania

Har du fortfarande inte kommit igång med AI? Kom förbi och testa själv hur AI och ChatGPT kan göra din vardag och ditt arbetsliv enklare och roligare! Med vårt stöd får du själv testa ChatGPT – vi ger tips på hur du kan använda verktyget på bästa sätt och svarar på dina frågor om AI.

Årets stora teknikgenombrott var utan tvekan uppsvinget för AI. Du har säkert hört talas om hur artificiell intelligens kommer att revolutionera framtiden, men visste du att framtiden redan är här? Kom och testa hur den banbrytande chatbotten ChatGPT kan hjälpa dig med dina arbetsuppgifter på jobbet, förenkla din vardag och användas som underhållning. Oavsett om det handlar om att författa professionella e-postmeddelanden och effektivisera arbetsmöten, eller om att ge dig kreativa receptidéer och skriva personliga julklappsrim, så är ChatGPT din pålitliga följeslagare.

Kom förbi och testa själv! Vi hjälper dig komma igång och ger tips så att du själv kan chatta med världens mest kraftfulla AI-verktyg. Låt din fantasi flöda, för med ChatGPT är möjligheterna närmast oändliga!

Här i verkstan kan startup företag få stöd att utveckla sina innovativa produkter från digital prototyp till fysisk montering. Välkommen på en öppen visning, tisdag, onsdag och torsdag mellan 12.00 och 13.00.

Du hittar lokalen på plan 2, i närheten av utgången till AstraZeneca. Fråga en värd om hjälp att hitta.

Teman Science Week 2024

Hosted by
Medarrangörer 2024
Teman
Schema
Hitta hit
Meny
cross