Tema:

Hållbara affärer

En heldag för dig som företagare! Ta del av en mängd seminarier om hållbarhet, affärsnytta och digitalisering. Många av aktiviteterna är speciellt framtagna för dig som jobbar inom produktion och industri.


Tor 1 feb
08.30-15.00
Även digitala sändningar

Medverkande, urval

Günther Mårder
Företagsexpert & Styrelseproffs
Thibault Helle
CPO, Quandify
Hanna Johansson
VD, Adsorbi
Jonas Nyvang
VD, STILRIDE
Christer Otterström
VD, Hummeltorp
Mattias Linde
VD, Orbit One
Thomas Nilsson
VD, IUC Sverige
Robert Kingfors
VD, Södertälje Science Park

Välkommen till delen av Science Week som riktar sig till dig som jobbar i små och medelstora företag inom produktion och industri! Dagen börjar med en gemensam keynote där du får ta del av fem sätt att tjäna pengar på hållbarhet. Nytänkande företag kommer att presentera hur de gör affärer och får konkurrensfördelar av att jobba med ny hållbar teknik. Vad krävs för att våga tänka nytt och ställa om?

Efter keynote delas programmet upp i två fördjupningar: en del om hållbarhet och finansiering, samt en del om digitalisering och AI. I delen om digitalisering kommer du bland annat få lära dig mer om digitala tvillingar, digitaliserad produktion och hur man tar in KTH-studenter i sitt företag. Delen om hållbarhet kommer bland annat handla om värdekedjor och finansiering i olika skeden. Efter lunch sker två workshops: hur man kommunicerar hållbarhet och AI som ett sätt att effektivisera produktion.

Dessutom har du under hela dagen möjlighet att följa en pitchtävling där startupbolag tävlar om fina vinster. Anmäl dig nu och ta del av en spännande dag med nya insikter och möjligheter!


Program

Temat består av en gemensam inledande keynote med efterföljande fördjupningsspår. Du väljer i anmälan vilket eller vilka spår och program du vill delta i.

Program

Du kan välja vilka delar av programmet du vill medverka på.

  • 08.30–09.15 Så tjänar ditt företag pengar på ny teknik och hållbarhet!

    Panelsamtal Lokal: BlackBox Även digitalt

    Nytänkande företag kommer att presentera hur de gör affärer och får konkurrensfördelar av att jobba med ny hållbar teknik. Vad krävs för att våga tänka nytt och ställa om?

    STILRIDE gör innovativa designade elektriska motorcyklar med minimal materialåtgång, effektiv tillverkningsprocessen och ”industriell origamiteknik”. Quandify, årets SKAPA-prisvinnare, använder en intelligent plattform för detektering av läckage av vattenflöde. Hummeltorp jobbar med klimatsmart återvinning av fyllnadsmassor och är en del av den växande cirkulära ekonomin. HANZA, ett kontraktstillverkningsföretag, har tagit hem produktionen till Sverige från lågkostnadsländer. Adsorbi använder forskningsbaserad ny teknik för att utveckla ett luftfilter med material från skogen.

    Företagsexperten och styrelseproffset Günther Mårder med mångårig och djup erfarenhet från företag i Sverige ger sina reflektioner på vad som fungerar, inte fungerar och vad som verkligen flyger för företag generellt.

    Dessutom börjar vi dagen på bästa sätt och bjuder dig som är på plats på frukost 30 minuter innan programpunkten startar.

    Medverkande: Günter Mårder, Förtagsexpert och styrelseproffs Jonas Nyvang, VD, STILRIDE Thibault Helle, CPO, Quandify Christer Otterström, VD, Hummeltorp Hanna Johansson, Medgrundare & VD, Adsorbi Mattias Linde, VD, Orbit One Lydia Capolicchio, Moderator

  • 09.15–09.30 Vilken roll kan IUC spela för att utveckla Stockholm som industriregion?

    Panelsamtal Lokal: BlackBox Även digitalt

    Södertälje Science Park kommer att ta initiativet till att starta ett Industriellt utvecklingscentrum IUC i Stockholm. En färsk studie på intervjuer med 500 företag om deras behov presenteras av IUC. Södertälje Science Park och IUC samtalar kring behov och möjligheter för företag och Günther Mårder reflekterar kring detta.

    Medverkande: Thomas Nilsson , VD, IUC Sverige Robert Kingfors, VD, Södertälje Science Park Günther Mårder, Företagsexpert och Styrelseproffs

Självklart kan du hoppa mellan de olika fördjupningsspåren, då de sker under samma tak.

  • 09.50–10.05 5 saker framgångsrika företag har gemensamt!

    Föreläsning Lokal: Öppna ytan

    Kom och lyssna på vad som kännetecknar framgångsrika företag! På scen kommer Günther Mårder att berätta om att en av nycklarna är att ta in extern kompetens som en avgörande faktor att nå sina mål och tänka nytt.

    Medverkande: Günther Mårder, Företagsexpert och styrelseproffs

  • 10.25–10.35 Hur driver jag hållbarhetsarbetet via affärssystemet Monitor?

    Föreläsning Lokal: Öppna ytan

    Medverkande: David Runefelt, Business Consultant, Monitor ERP System Fredrik Tåneland, Utvecklingsansvarig för Sustainability, Monitor ERP System

  • 11.10–11.15 Hur arbetar man med hållbarhet i energifrågan, värdekedjan och avfall

    Föreläsning Lokal: Öppna ytan

    Medverkande: Terje Andersson, Hållbarhetscoach, RISE Emma Danielsson, Hållbarhetschef Energy & Industry, SWECO

  • 11.20–11.35 Finansiering och stöd i olika skeden för startups

    Lokal: Öppna ytan

    Medverkande: Mikael Pettersson, Finansieringsrådgivare, ALMI Krister Samuelsson, Tillväxtcoach, ALMI Nathalie Barhebréus, KPMG Deklaration, skatterådgivning, aktieägaravtal Marcus Berglund, Investment Manager, EIT InnoEnergy Niklas Sikström, Ignite Zandra König, Södertälje Science Park

  • 11.45–12.00 Underleverantörsbarometern - Hur mår tillverkande företag i Sverige?

    Föreläsning Lokal: Öppna ytan

    Hur ser underleverantörerna på framtiden och när tror de att lågkonjunkturen vänder? Varje kvartal tar Underleverantörsbarometern tempen på Sveriges tillverkande företag med frågor om omsättning, förväntade orderingångar, kompetensbrist med mera.

    Medverkande: Sanna Arnfjorden Wadström, VD, SINF

Självklart kan du hoppa mellan de olika fördjupningsspåren, då de sker under samma tak.

  • 10.10–10.20 Hur kommer digitala produktpass att påverka mig som tillverkade företag?

    Föreläsning Lokal: Öppna ytan

    Medverkande: Daniel Eriksson Pitt, CCO, Chaintraced

  • 10.40–10.50 Vad betyder AI för mig som tillverkande företag?

    Föreläsning Lokal: Öppna ytan

    Inom AI händer det mycket – och det händer snabbt. Få en överblick för att höja kunskapsnivån om vilka möjligheter som finns för dig som tillverkande företag och hur dessa kan konverteras till ökad affärsnytta.

    Medverkande: Andreas Thore, Forskare, Smart Industrial Automation, RISE Tomas Olsson, Forskare, Smart Industrial Automation, RISE

  • 10.55–11.05 Framgångsrik praktik: Hur du kan använda studenter för att ta ditt företag till nästa nivå

    Panelsamtal Lokal: Öppna ytan

    Medverkande: Per Johansson, KTH Monica Cotal, Campus Telge

  • 11.05–11.10 Vad är en digital tvilling?

    Föreläsning Lokal: Zon Digitalisering

    Medverkande: Yongkuk Jeong, KTH

  • 11.35–11.45 Hur kan jag effektivisera min produktion med digitalisering?

    Föreläsning Lokal: Öppna ytan

    EU-projektet ShiftLabs är en unik möjlighet för dig som företagare att nå både nationell och internationell expertis på digital transformation. Här kan du använda testbäddar få ta del av datacenter, delta i program kring förändringsledning och cybersäkerhet och mycket mycket mer.

    Arrangeras av: ShiftLabs

    Medverkande: Johan Kostela, Koordinator, ShiftLabs Susanna Winzenburg, Senior projektledare, RISE

  • 11.50–12.00 Hur har andra företag gjort när man digitaliserat produktionen?

    Panelsamtal Lokal: Zon Digitalisering

    Arrangeras av: ShiftLabs

  • 13.00–14.00 Hur kommunicerar man sitt hållbarhetsarbete på ett trovärdigt sätt?

    Workshop Lokal: Trampbilsfabriken

    Att vara hållbar och kunna kommunicera det är viktigare än någonsin. Intressenterna kräver att få veta hur ni jobbar med frågan. Hur ska ni förhålla er till de hårda krav som kommer, hur kommunicerar ni ert nuvarande eller framtida hållbarhetsarbete och vilka fallgropar ska ni försöka undvika?

    Medverkande: Åsa Backman, Senior partner, Greengoat

  • 13.00–14.00 AI som ett sätt att effektivisera produktion

    Workshop Lokal: Prototypverkstaden

    Workshop med utgångspunkt från ett företag som vill effektivisera sin produktion genom AI och aldrig gjort detta tidigare.

  • 13.30–14.30 Pitchtävling final

    Lokal: BlackBox Även digitalt

    Möt några av Sveriges mest spännande och innovativa tillverkande företag. Produktionsänglars pitchtävling är för tillverkande startupbolag med fokus på hållbarhet. Ett 20 tal bolag tävlar och pitchar under dagen och 4 av dessa går till final. Missa inte att tillfället att höra deras affärsidéer och juryns kommentarer. Fina priser står på spel.

    • Första pris är en check på 100.000 kr för konsultering inom affärsutveckling
    • Andra pris i tävlingen är ett rådgivningstillfälle till ett värde av 10.000 kr tillsammans med KPMG:s Startup Team.

    Arrangeras av: Södertälje Science Park

    Medverkande: Homan Panahi, ZAAL Management David Wendel, affärsängel Pia Engholm, DHS Venture Nathalie Barhebréus, KPMG

Teman Science Week 2024

Hosted by
Medarrangörer 2024
Teman
Schema
Hitta hit
Meny
cross