Hur kan vi säkerställa en livsmedelsförsörjning som är både hållbar och motståndskraftig i ljuset av pågående kriser och klimatförändringar? Vi undersöker nyckelrollen som offentlig sektor spelar på olika nivåer – nationell, regional och lokal – för att främja efterfrågan på svenska och hållbart producerade livsmedel.
För att främja hållbarhet och resiliens inom livsmedelssektorn behöver vi omforma synen på hållbarhet och skapa en efterfrågan som stödjer svenska livsmedelsföretag. Offentlig sektor spelar en betydande roll på nationell, regional och lokal nivå genom att köpa in svenska och hållbart producerade livsmedel. Detta bidrar till att öka motståndskraften mot eventuell livsmedelsbrist under olika kriser och pågående klimatförändringar.
Vi behöver skapa en efterfrågan och prioritera inköp som ger svenska livsmedelsföretag möjlighet att utvecklas på ett hållbart sätt, ekonomiskt, socialt och ekologiskt – både inom primärproduktion och i efterföljande led. Hur kan vi uppnå detta?
Keynote Lokal: BlackBox Även digitalt
För att främja hållbarhet och resiliens inom livsmedelssektorn behöver vi omforma synen på hållbarhet och skapa en efterfrågan som stödjer svenska livsmedelsföretag. Offentlig sektor spelar en betydande roll på nationell, regional och lokal nivå genom att köpa in svenska och hållbart producerade livsmedel. Detta bidrar till att öka motståndskraften mot eventuell livsmedelsbrist under olika kriser och pågående klimatförändringar. Vi behöver skapa en efterfrågan och prioritera inköp som ger svenska livsmedelsföretag möjlighet att utvecklas på ett hållbart sätt, ekonomiskt, socialt och ekologiskt – både inom primärproduktion och i efterföljande led. Hur kan vi uppnå detta?
Arrangeras av: MatLust Utvecklingsnod
Medverkande: Erik Lagersten, Särskild utredare civil beredskap – RO/Kommendör • Marianne Backrud Hagberg, ordförande, Kost & Näring • Linus Källander, Grönsaksproducent Bonden på Södertuna/Rheum ek förening • Birgitta Carlsson, Ledamot i regionstyrelsen, LRF Mälardalen • Britta Ekman, Enhetschef, Enheten för hållbar livsmedelskonsumtion, Livsmedelsverket
Keynote Lokal: BlackBox Även digitalt
Södertälje profilerar sig som en ”Hållbar matkommun”, men hur hållbar är man egentligen? Under detta seminarium sätter Södertälje, som första kommun i Sverige, sig själva under luppen med hjälp av företaget Consupedias databas. Företaget Consupedia som tillhandahåller information utifrån fjorton olika hållbarhetsparametrar inom områdena miljö, hälsa och rättvisa kopplat till livsmedel, har på uppdrag av Södertälje kommun analyserat kommunens livsmedelsinköp under ett års tid. Consupedia presenterar under denna dragning sin hållbarhetsrapport inklusive analys och förslag på förbättringar på hur Södertälje kan göra bättre upphandlingar och inköp av livsmedel i framtiden.
Kostchef Sara Seing, Södertälje kommun möter upp med att redogöra för kommunens progressiva arbete med att vässa sina upphandlingar och samtidigt bidra med uppbyggnaden av en lokal infrastruktur kopplat till livsmedel vilken bidrar till en god lokal livsmedelsförsörjningsförmåga.
Arrangeras av: MatLust Utvecklingsnod
Medverkande: Roberto Rufo Gonzalez, grundare Consupedia • Sara Seing, kostchef, Södertälje kommun