Utöver de alltid närvarande kraven på noggrannhet, effektivitet och pris måste nu produktionen även hantera nya utmaningar gällande klimatanpassning och resiliens. Men detta innebär samtidigt nya möjligheter att omdefiniera och stärka våra värdekedjor, för att bättre kunna möta förväntningarna på en mer hållbar och robust tillverkningsindustri.
Hur skapar vi hållbara, gröna och resilienta försörjningskedjor? Vi tar en närmare titt på hur vi kan navigera genom kraven från leverantörer och kunder för att forma försörjningskedjor som inte bara är ekonomiskt hållbara utan även präglade av hållbara och gröna principer.
Scania delar med sig av sina insikter om samarbetet med leverantörer för att främja hållbarhet. En panel med representanter från AstraZeneca, Scania, KTH och RISE delar med sig av de trender de ser, vad som genomförs på olika bolag samt insikter och utmaningar framåt.
Dessutom gräver vi djupare i två nyckelfrågor: hur vi kan säkerställa att våra gröna mål genomsyrar hela leverantörskedjan och hur vi kan öka återvinningen samt främja cirkularitet, både internt och i samarbete med andra aktörer.
Keynote Lokal: BlackBox Även digitalt
Arrangeras av: SuPr - nationella noden för hållbar produktion
Lokal: C1
Arrangeras av: SuPr - nationella noden för hållbar produktion
Lokal: C1
Arrangeras av: SuPr - nationella noden för hållbar produktion
Även digitalt
Grafen är världens tunnaste och starkaste material som samtidigt är elektriskt ledande, böjbart och transparent. Men vad har hänt efter upptäckten 2004 och Nobelpriset 2010? Var finns grafen idag inom svensk industri?
När den breda hajpen kring grafen lagt sig har forskare och företag på allvar tagit materialet mot massproduktion och kommersialisering. Med hjälp av dess egenskaper är det möjligt att förstärka andra material, exempelvis genom ökad värmeledningsförmåga eller förbättrat rostskydd.
Idag finns det svenska strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen som sett över 220 organisationer inom 200 projekt utveckla grafen. På Europanivå har Graphene Flagship, med en budget på 1 miljard Euro, givit medvind i branschen i ett decennium. Och nu ser vi en svensk marknad där storföretag samarbetar med start-ups för ett genombrott som stärker svenskt näringsliv.
Här är sändningen där Jon Wingborg från SIO Grafen och Chalmers Industriteknik förklarar nuläge och möjligheter kring grafen. Med sig har han Erik Khranovskyy, CEO på ett av deeptechföretagen inom området, Grafren. Grafren utvecklar och kommersialiserar grafenbaserande produkter. De har världsunik teknik för integrering av grafen i textilier och kompositmaterial, vilket ger materialen nya avancerade egenskaper.
Arrangeras av: Chalmers
Medverkande: Jon Wingborg, Outreach Manager, SIO Grafen • Erik Khranovskyy, CEO, Grafren
Även digitalt
Produktion2030 är innovationsprogrammet som gett effekter i hela Sverige under mer än tio år. Hur kan företag öka konkurrenskraften med mer innovation i produktionen? Vi pratar om nya sätt att snabbare hjälpa kunder på ett hållbart sätt, tack vare samarbete mellan industrin, universiteten, instituten och staten!
Arrangeras av: Produktion2030, Teknikföretagen
Medverkande: Johan Stahre, Professor, Chalmers • Anna Syberfeldt, Professor, Högskolan Skövde • Anna Bird, VD, Mälardalens Industrial Technology Center