Utbildningsministern besöker Science Week

Utbildningsminister Mats Persson (L) samtalar med KTH-studenten Natalie Ahmadizadeh. På Teknikföretagens seminarium lyfte han vikten av såväl satsningar på yrkeshögskolan som högskolan. Se seminariet här!

Grand Opening

Grand Opening med bland andra KTH:s nye rektor Anders Söderholm och Erik Dahlberg, Director Technical Affairs på Scania, om betydelsen av samspelet mellan akademi och näringsliv för forskning och utveckling. Se Grand Opening här!

Scania på Science Week

Scania om framtidens transportsystem och hur forskning, produktion och affären hänger ihop i ett cirkulärt system. Se deras programpunkt om elektrifiering här!

KTH på Science Week

Under Science Week arrangerade KTH bland annat en heldag om lean och presenterade den senaste forskningen inom hållbar produktion. Se KTH:s alla programpunkter här!

Södertälje kommun på Science Week

Södertälje kommun med Företagardagen, Företagarmässa, dialog kring framtidens hållbara stad och hur lokala elbolag kan säkra elförsörjningen. Se kommunens programpunkter här!

AstraZeneca på Science Week

AstraZeneca lyfte kompetensutvecklingsfrågor och hur vi tillsammans kan samverka. Se AstraZenecas alla programpunkter här.

Årets smaskis!

Krispiga insektslarver som glasstopping – många testade precis som Magnus Wiktorsson, prefekt, KTH-Södertälje och Robert Kingfors, vd, Södertälje Science Park framtidens mat.

Gänget bakom Science Week

Science Week-gänget bakom kulisserna: Från vänster: Tanya Mineur, Annika Dahlgren, Robert Kingfors, Olav Hans-Ols, Eva Helén och Klas Mattsson.

Se allt i efterhand!

Du kan se alla programpunkter som sändes digitalt i efterhand. Klicka här för att komma till programsidan!

Mjölmask och mjukglass? Det är en kombination som kanske blir vanlig i framtiden. På Science Week får nu alla möjligheten att smaka framtidens livsmedel – om de vågar.

För att minska klimatavtrycken behöver vi i framtiden hitta nya proteinkällor. En sådan källa kan vara insektsmat, som redan idag är vardagsmat i flera länder.

MatLust stödjer livsmedelsföretag som vill växa och driver dels en testbädd men också ett Innovationsprogram för startups med nya och hållbara livsmedel.

Ett bolag som gått programmet är Larry & Friends som håller på att ta fram olika produkter av insekter, till exempel en färs av mjölmask. Mjölmasken produceras i Sverige av start up företaget Tebrito.

I Södertälje kommer MatLust Testbädd, som samarbetar med kostenheten i Södertälje kommun, att tillsammans med livsmedelsentreprenörer utforska och testa recept för att se om insekter fungerar att använda som livsmedel. Sverige behöver öka sin livsmedelsproduktion och minska beroendet av importerad mat. Det såväl för normala tider som för kristider.

- Vi ligger i framkant i Södertälje och har en unik testbädd för nyskapande företag där vi är öppna för nya innovationer och samarbeten, säger Sara Seing, projektchef för MatLust och kostchef, Södertälje kommun.

På Science Week har du möjlighet att testa krispiga torkade mjölmaskar som topping på en läcker lokalproducerad mjukglass från Francis and Francis.

– Alla som vill kommer få möjlighet att smaka denna smarriga kombination – krispiga mjölmaskar och en läcker mjukglass! Detta är ett sätt att uppmärksamma nya slags livsmedel och belysa att vi behöver tänka innovativt kring mat, säger Eva Helén, ansvarig för Science Week.

Vågar du prova?

Glassen kommer att serveras under Science Week 1–3 februari, som äger rum på Södertälje Science Park. Alla besökare kommer få möjlighet att prova, under eventets alla tre dagar.

Företaget Tebrito står bakom insektstoppingen av mjölmaskar kommer att vara på plats på Science Week och även MatLust Testbädd under torsdagen den 2 februari. Francis and Francis står för den lokalproducerade mjukglassen.

För att Sverige ska klara den hållbara omställningen måste vi komma till rätta med kompetensbristen. Under Science Week medverkar utbildningsminister Mats Persson (L) i ett seminiarum om framtidens kompetensförsörjning med bland annat Teknikföretagen, Scania och KTH.

Enligt Teknikföretagens kompetensundersökning är det fler än 8 av 10 teknikföretag som har brist på kompetens inom något område. En kompetensbrist som delvis går att förklara med att Sverige har halkat efter i viktiga ämnen som matematik och teknik.

På Science Week, som är ett samhällsforum kring hållbarhet, besöker utbildningsminister Mats Persson för att diskutera frågan tillsammans med akademin och representanter från svensk industri. Programpunkter äger rum onsdagen 1 februari mellan 13.15 och 14.00, och är ett del av ett större program med ett 60-tal kostnadsfria programpunkter om hållbar utveckling, hållbar produktion och stadsutveckling.

Det blir utbildningsministerns första besök i Södertälje sedan han tillträdde.

Tänk dig att du står i en hiss och på nästa våningsplan kliver en person in som kan påverka ditt liv, kanske en potentiell kund, en investerare eller en framtida arbetsgivare. Hur ska du på några få våningar leverera ett budskap som fångar personens intresse? Du behöver en hisspitch!

En hisspitch är förmågan att kunna sälja in sig själv eller sin idé på kort tid. I praktiken en komprimerad dragning om varför din idé är lysande och värd att investera i.

- Som småföretagare är det ofta svårt att snabbt och koncist sammanfatta vad du håller på med, du har ofta många roller och arbetar med flera saker samtidigt. Med en bra hisspitch är du alltid redo att på kort tid förklara vad du gör/vill göra på ett säljande och intressant sätt som gör intryck. Det är viktigt att komma ihåg att syftet inte är att försöka sälja något i stunden eller att få ett ja eller nej på plats, utan att väcka nyfikenhet och en vilja att ta ett möte där du har mer tid för en fullständig presentation, säger pitchexperten Neal Greenspan från Ideon Innovation.

Neal Greenspans tips till en lyckad hisspitch:

1. Få dom på kroken - Skapa intresse från första meningen!
Budskap, förberedelse och övning ger färdighet.

2. Använd en struktur – N.A.B.C. är en jättebra sådan!
Vad skapar värde för dina tänkta användare eller kunder? Hitta stöd för att definiera din idé.

3. En ”Call to Action” - Vad ska hända nu?
Vilket blir det naturliga nästa steget? Öppna upp för ett fortsatt samtal.


Vill du ha fler tips? Besök hissen på Södertälje Science Park under Science Week
Under Science Week som går av stapeln den 1-3 februari, se hela programmet här kan du passa på att besöka hissen på Södertälje Science Park under Science Week och få feedback på din hisspitch av Neal Greenspan. Lär dig vad en pitch är, vad du ska tänka på innan du skapar din pitch, samt fler tips och tricks för att skapa och leverera en så effektiv pitch som möjligt. Häng med oss på en informativ och rolig session där du kan fråga Neal vad som helst gällande din pitch och presentationsteknik.

Läs mer om programmet här.

Missa inte att ta del av KTHs program under Science Week 2023 där du får en inblick i deras forskning inom hållbar produktion, spännande samarbeten och forskningsresultat. De anordnar som tidigare år Leandagen där företag delar med sig av sina erfarenheter kring kompetensomställning för att klara Agenda 2030. Här kan du läsa mer om programmet och vad Magnus Wiktorsson, professor och prefekt på KTH ser mest fram emot.

Science Week 2023, som går av stapeln 1-3 februari, har över 60 programpunkter om hållbar utveckling, hållbar produktion och kompetensutveckling – se hela programmet här.

KTH är medarrangör till det viktiga hållbarhetsforumet och har som tidigare en viktig och framträdande roll under Science Week. Magnus Wiktorsson, professor och prefekt på KTH Södertälje, ser fram emot evenemanget.

- KTH i Södertälje fokuserar på hållbar produktion, årets tema med fokus på FN:s globala mål och hur Sverige ligger till i den hållbara omställningen är en viktig del av vårt arbete och driv mot att skapa positiv samhällspåverkan för en ljusare framtid. Jag ser därför mycket fram emot årets program och hoppas att det blir positiva effekter och inspiration för flera företag att engagera sig i hållbarhetsarbete, säger Magnus Wiktorsson.

Alla KTH:s programpunkter

Onsdag 1 februari kl. 09.25 - Investeringar i hårdvarustartups – för hållbar omställning
Hårdvarustartups är en katalysator för transformation med sina hållbara produkter och sitt samarbete med svenska tillverkare. Programmet Produktionsänglar stöttar fler startups att gå från prototyp till produktion. Här finns goda möjligheter för finansiärer att bidra till den hållbara omställningen. Välkommen att lyssna på en diskussion om hur vi kan öka antalet investeringar i hållbara svenska startups.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Onsdag 1 februari kl 10.00 - Grand Opening
Invigningen av Science Week med fokus på Agenda 2030 och hur vi på 7 år ska nå målen. Från KTH medverkar rektor Anders Södergren tillsammans med representanter från bland annat Scania, AstraZeneca, Vinnova, Region Stockholm och Södertälje Science Park.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Onsdag 1 februari kl. 14.45 - Samverkan för ökad kompetensutveckling och digitalisering i svensk industri
KTH, Mälardalens Universitet och Reskilling for Employment, (R4E) bjuder in tillett seminarium som ger exempel på hur samarbete bygger nya lösningar som ger svensk industri förutsättningar att skapa konkurrenskraft och hållbar tillväxt. Inbjudna gäster är bland annat Volvo Group och AstraZeneca som berättar om sitt engagemang i Reskilling for Employment.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdag 2 februari kl. 08.00 - Hållbar produktion - hur når vi dit?
Transformationen mot hållbar produktion är helt central för storföretag och genom hela värdekedjan. KTH diskuterar tillsammans med Scania och AstraZeneca var vi står idag och vad som behöver göras inom närmaste framtiden. KTH ger också exempel på akademins roll. AstraZeneca och Scania ger exempel på insatser som görs idag och vad effekterna blir.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdag 2 februari kl. 08.30 - Samverkan inom hållbar produktion bidrar till en hållbar framtid
Hur kan man skapa värde för olika aktörer, men också bidra gemensamt till en hållbar framtid? Hur kan kunskap skapas och spridas på olika sätt? I en diskussion mellan KTH, företag och start-ups diskuteras hur hållbar produktion kan vara en konkurrensfördel för svenska företag.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdag 2 februari kl. 13.00 - Industrial Transformation: Changing together, deciding together
This seminar will be held in English. How do you define Industrial Transformation? What is your point of view for this transformation? What are we doing for this transformation? KTH share their thoughts and also listen to your idea about this topic.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdag 2 februari kl. 13.45 - Smart Production Logistics Open lab: from data to service
This seminar will be held in English. Production Logistics research group from KTH Södertälje has been working on Smart Production Logistics with a number of industrial partners in various research projects last few years. In this session KTH will tell you about the development journey and results.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdag 2 februari kl. 14.30 - Fordonsdalen 2.0 – så vill vi driva framtidens mobilitetskluster!
Region Stockholm har under åren 2020–2022 varit ägare av flera ERUF-finansierade projekt med syfte att stötta den regionala fordonsindustrins omställning med bibehållen konkurrenskraft. Projekten har samlats under paraplynamnet Fordonsdalen och genomförts i nära samarbete med KTH. Under 2023 kommer arbetet tas vidare i en ny form för Fordonsdalen 2.0. KTH, Kista Science City, Södertälje Science Park och Scania ger er en inblick i Fordonsdalen 2.0.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdag 2 februari kl. 14.30 - Partnering up for SME development - insights from a master’s degree course
This seminar will be held in English. Hear about the results of a six month collaborative work between researchers at KTH, SMEs in the region of Stockholm, Södertälje Science Park, and students from master's level. In this session KTH will show you how the work of students contributes to the prototyping of innovative projects for SMEs and present opportunities for future collaboration.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdag 2 februari kl. 15.15 - Key findings for the future of digital logistics in manufacturing
This seminar will be held in English. Learn about the results of the collaborative project DYNASTEEL between SSAB and KTH towards digitalizing internal transportation. KTH present key challenges, essential solutions, and future steps for conceptualizing new digital and sustainable solutions for internal transportation
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdag 2 februari kl. 15.45 - The role of AI for the SMEs of the future
This seminar will be held in English. For the industry to respect planetary boundaries, it needs to be sustainable. Digitalization and AI-driven technologies can play a significant role in the transition by optimizing resource efficiency and minimizing waste. In this session, Diamyd, Mainly AI, and KTH will explore how technologies like AI support the development of sustainable and human-centric SME factories and discuss the opportunities and challenges SMEs face in this transition to green and digital.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdag 2 februari kl. 16.15 - Beyond lean - enablers for sustainable and resilience
This seminar will be held in English. Global manufacturing value chains are facing uncertainties and disruptions that negatively affect not only economic but also social and environmental sustainability ambitions. What are important considerations and perspectives to upshift management approaches such as lean for a more sustainable and resilient production systems?
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fredagen 3 februari kl. 08.30 - Leandagen
Med Agenda 2030 målen i fokus erbjuds en heldag där lösningar på sociala och miljömässiga utmaningar de kommande 7 åren diskuteras och debatteras tillsammans med flera inbjudna företag. Dagen innehåller erfarenheter från verksamhetsomställning inom en rad verksamheter, allt från fordonsindustrins Scania och Lideco, till AstraZeneca, Telge Återvinning och Preem. Vi hör även små- och medelstora företag dela med sig av sina erfarenheter av att implementera hållbarhetslösningar inom sina verksamheter. Vi möter också experter kring livslångt lärande och en panel med experter gällande hållbart arbetsliv.
Läs mer och lägg till i din kalender här!


Science Week är öppet för alla!

Ett samhällsforum om hållbarhet med över 60 kostnadsfria programpunkter om hållbar utveckling, hållbar produktion och stadsutveckling. Science Week arrangeras av Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och ett 40-tal medarrangörer. Ta del av hela programmet här.

Under Science Week 2023 arrangerar eller deltar AstraZeneca i flera programpunkter. Det handlar bland annat om framtidens arbete inom hållbarhet, hållbara medarbetare, en jämlik hälso-och sjukvård och hållbar produktion. Här kan du läsa om Astra Zenecas program under Science Week och vad Nina Andrén, Campus chef, AstraZeneca och styrelseledamot Södertälje Science Park, ser mest fram emot.

Science Week 2023, som går av stapeln 1-3 februari, har över 60 programpunkter om hållbar utveckling, hållbar produktion, kompetensutveckling och stadsutveckling. – se hela programmet här.

AstraZeneca är medarrangör till Science Week och har en självklar roll även 2023. Nina Andrén, Campus chef, AstraZeneca och styrelseledamot på Södertälje Science Park, hoppas att årets program ger en inblick i AstraZenecas arbete samt inspiration till flera företag att arbeta aktivt med hållbara medarbetare för en hållbar arbetsplats.

- Årets program fokuserar på hur vi ska nå målen i Agenda 2030 och vårt bidrag inom hållbar produktion. Under Grand Opening ställer vi viktiga frågor som berör alla, hur ska vi och andra företag fortsätta arbeta för att hinna ställa om, endast sju år kvar? Det är en viktig diskussion som jag inte vill missa.

- Precis som förra året vill vi lyfta upp vikten av hållbara medarbetare. På AstraZeneca har vi människorna/medarbetarna i fokus där kompetens och välmående är viktigt för att vi ska fortsätta vara ett långsiktigt hållbart och framgångsrikt företag säger Nina Andrén.

AstraZenecas programpunkter

Onsdag 1 februari kl. 10.00 - Grand Opening
Invigningen av Science Week med fokus på Agenda 2030 och hur vi på 7 år ska nå målen. Från AstraZeneca medverkar Jim Fox, Vice President Sweden Operations & Site Lead tillsammans med representanter från bland annat Scania, AstraZeneca, KTH och Södertälje Science Park.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Onsdag 1 februari kl. 14.35 - Young Professionals: Framtidskarriär inom hållbarhet
Hållbarhet är ett stort begrepp som även inkluderar utveckling av medarbetare, förändringar i hur man behöver jobba framöver samt nya karriärmöjligheter. Se sändningen med Sara Lindersson från AstraZeneca som samtalar med kollegor om karriärvägar inom hållbarhet och hur man rustar för framtiden.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Onsdag 1 februari kl. 14.45 - Workshop Young Professionals
En workshop med tema hållbarhet och medarbetare som grundar sig på sändningen med Sara Lindersson om möjliga karriärvägar inom hållbarhet. Det blir också diskussion kring betydelsen av samverkan mellan företag och lärosäte. Samtalet presenterar flera möjligheter inom hållbarhet i framtiden.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Onsdag 1 februari kl. 15.15 - Hur möter vi behov och kompetens framåt
Hur kan vi hitta nya samarbetsformer och dra nytta av de kompetenser/förutsättningar som finns i Södertälje? Kom och lyssna på ett panelsamtal med AstraZeneca, Campus Telge, Mälardalens tekniska gymnasium, KTH, Scania och Södertälje Science Park som diskuterar hur kan vi som kommun, företag och gymnasie/YH/Högskola kan skapa framtidsmöjligheter.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Onsdag 1 februari kl. 15.45 - Inkludering och mångfald: en förutsättning för hållbara medarbetare
Klimatkrisen är vår tids största utmaning och hållbarhetsarbetet måste accelerera. AstraZeneca berättar om sin strategi inom hållbarhet och ger exempel på hur de arbetar med hållbara medarbetare, inkludering och mångfald.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Onsdag 1 februari kl. 16.30 - Workshop; Lärande och kompetens
Inbjudna företag från Södertälje nätverkar och diskuterar hur vi som kommun, företag och gymnasie/YH/Högskola tillsammans kan skapa framtidsmöjligheter. Förutsättningarna finns – så hur stärker företag/akademi tillsammans våra samarbeten kring kompetenser och utveckling framåt?
Läs mer och lägg till i din kalender här!


Torsdag 2 februari kl. 08:00 - Hållbar produktion – hur når vi dit?
Transformationen mot hållbar produktion är helt central för storföretag och genom hela värdekedjan. Scania och AstraZeneca diskuterar tillsammans med KTH var vi står idag och vad vi behöver göra inom närmaste framtiden. Den svenska forsknings- och innovationsnoden för hållbar produktion, SuPr, är en unik möjlighet att ta en global ledning i att utveckla mer hållbara produktionsmetoder.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdag 2 februari kl. 11.00 - Hållbar produktion - hur går vi från ord till handling?
Denna programpunkt är indelad i tre delar där AstraZeneca inleder med att berätta om deras strategi inom hållbarhet och hur de arbetar inom miljöskydd. De visar sedan exempel på hur de bidrar till en hållbar planet. AstraZeneca och SuPr, den nationella noden för hållbar produktion har även bjudit in företaget X Shore som har en vision om att elektrifiera båtmarknaden, de berättar om hållbar produktion i alla led. Programmet avslutas med en diskussionspanel om hur vi får fart på omställningsprocessen.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdag 2 februari kl. 13.45 - Hur bidrar AstraZeneca till mer jämlik hälso- och sjukvård?
AstraZeneca diskuterar företagets hållbarhetsarbete inom området mer jämlik tillgång till hälso- och sjukvård. Vi får ta del av både globala och lokala initiativ kring arbetet.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Science Week är öppet för alla!

Ett samhällsforum om hållbarhet med över 60 kostnadsfria programpunkter om hållbar utveckling, hållbar produktion och stadsutveckling. Science Week arrangeras av Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och ett 40-tal medarrangörer. Ta del av hela programmet här.

Under Science Week 2023 får vi en inblick i omställningen till hållbar produktion och framtidens transporter. Här kan du läsa om Scanias program under Science Week och vad Lars-Henrik Jörnving, Vice president på Scania Group och ordförande för Södertälje Science Park ser fram emot.

Science Week 2023, som går av stapeln 1-3 februari, har över 60 programpunkter om hållbar utveckling, hållbar produktion och stadsutveckling – se hela programmet här.

Under Science Week öppnar Scania dörrarna till deras Smart Factory Lab och batterilaboratorium och bjuder in till studiebesök under hela Science Week. Lars-Henrik Jörnving, Vice President på Scania Group, samt ordförande för Södertälje Science Park hoppas att många vill besöka dom.

- Scania Smart Factory Lab och batterilaboratoriumet är två milstolpar i Scanias transformation mot en leverantör av kompletta och hållbara transportlösningar, vi välkomnar alla som är intresserade att besöka oss under Science Week.

- Science week är ett viktigt hållbarhetsforum där vi tillsammans med andra företag kan dela kunskap, erfarenheter och goda exempel inom hållbar produktion för att nå hållbarhetsmålen. Tillsammans med SuPr, den nationella noden för hållbar produktion, Volvo group och AstraZeneca diskuterar vi vilka utmaningar vi står inför just nu och vad vi behöver göra inom närmsta framtiden, säger Lars-Henrik Jörnving.

Alla Scanias programpunkter under Science Week

Onsdagen den 1 februari kl. 10.00 - Grand Opening
Invigningen av Science Week med fokus på Agenda 2030 och hur vi på 7 år ska nå målen. Från Scania medverkar Erik Dahlberg, Director Technical Affairs tillsammans med representanter från bland annat AstraZeneca, KTH och Södertälje Science Park.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdagen den 2 februari kl. 08.00 - Hållbar produktion - Hur når vi dit?
Transformationen mot hållbar produktion är helt central för storföretag och genom hela värdekedjan. SuPr, den nationella noden för hållbar produktion bjuder in tillsammans med Scania, AstraZeneca och KTH till diskussion kring var de står idag och vad som behöver göras inom närmaste framtiden.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdagen den 2 februari - Flera tillfällen under dagen - Studiebesök på Scania Smart Factory Lab
Ni är välkomna till Scanias innovationsarena – Smart Factory Lab – där teknologier anpassas, utvärderas och demonstreras innan de implementeras i produktion. Besöket tar ca 1,5 timme. Om du inte har möjlighet att besöka oss fysiskt är du varmt välkommen att följa med på besöket digitalt.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdagen den 2 februari kl. 09.15 - Goda exempel från Scania och Volvo CEs hållbarhetsarbete
Följ med på när SuPr - den nationella noden för hållbar produktion - visar upp aktuella exempel från svensk industri på praktiskt hållbarhetsarbete. Scania berättar om hur man fångar upp energikraven i investeringsprocessen och Volvo CE om engagemang i lagarbetet för att nå hållbarhetsmålen.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdagen den 2 februari kl. 14.45 - Scania aims to be a leader in the shift for sustainable transport
Scania invests in research and are building a battery factory to be able to further adjust their vehicles and optimize the offer to their customers. Listen to a panel discussion with Scania’s experts from Research and Development, Production, Sales & Marketing to get insights on what Scania has accomplished so far and what they need to focus on the coming years to reach the climate goals.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fredagen den 3 februari - Flera tillfällen under dagen - Studiebesök på Scanias batterilaboratorium
Välkomna att besöka Scanias batterilaboratorium som har över 20 testriggar för alla typer av tester och verifieringar av batterier för tunga fordon. Här undersöker och fastställer Scanias ingenjörer de bästa driftegenskaperna för batterier med hänsyn till måltemperatur, laddningsgradsfönster och laddningskurva i anpassad användning för att optimera livslängd och kundkrav. Besöket tar ca 1,5 timme.
Läs mer och lägg till i din kalender här!

Science Week är öppet för alla!

Ett samhällsforum om hållbarhet med över 60 kostnadsfria programpunkter om hållbar utveckling, hållbar produktion och stadsutveckling. Science Week arrangeras av Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och ett 40-tal medarrangörer. Ta del av hela programmet här.

Södertälje kommun är medarrangör till Science Week och arrangerar eller deltar i flera programpunkter. Det kommer bland annat att handla om stadsplanering, hållbara företag och livsmedel. Missa inte heller företagardagen som i år arrangeras på Södertälje Science Park med frukost, företagsmässa och Södertäljegalan. Här kan du läsa mer om Södertälje kommuns programpunkter och stadsdirektören Stefan Hollmarks syn på Science Week.

Science Week 2023, som går av stapeln 1-3 februari, har över 60 programpunkter med fokus på globala mål och agenda 2030. Se hela programmet här. Södertälje kommun står bakom flera av dem.

Stefan Hollmark, stadsdirektör, är stolt över kommunens programpunkter och ser fram emot att ta del av programmet.

- Jag är glad över att kommunen har en framskjuten position under Science Week. Det här är ett viktigt arrangemang utifrån flera perspektiv. Det är oerhört relevanta frågeställningar som tas upp under de här dagarna, dessutom är Science Week ett tillfälle att inspireras, knyta kontakter, få kunskaper och insikter. Det är samtidigt stärkande för staden, det visar på att Södertälje är ett nav för forskning, innovation och kunskap, här möjliggörs samverkan för hållbar samhällsutveckling på alla plan, säger Stefan Hollmark.

Programpunkter där Södertälje kommun är delaktig

Onsdagen den 1 februari kl. 10.00 – Grand Opening: Hållbarhet i en turbulent tid

Invigningen av Science Week med fokus på Agenda 2030 och hur vi på 7 år ska nå målen. Från Södertälje kommun medverkar Boel Godner, (S) kommunstyrelsens ordförande tillsammans med representanter från Scania, AstraZeneca, KTH och Södertälje Science Park.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdagen den 2 februari kl. 09.00 – Rusta livsmedelssystemet, hållbara matsystem i en osäker tid
Arrangeras av MatLust som är ett EU-projekt som ägs av Södertälje kommun tillsammans med Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) och Sweden Food Arena.
En konferens om matsystemets utmaningar och lösningar utifrån ett kris och beredskapsperspektiv.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdagen den 2 februari kl. 09.30 – Nyckelfrågor för utveckling av svensk livsmedelsindustri
Arrangeras av MatLust som är ett EU-projekt som ägs av Södertälje kommun tillsammans med Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) och Sweden Food Arena.
Idag importeras 50 procent av allt vi äter. Hur kan smart industri med bland annat digitalisering och automation bidra till att stödja små och medelstora företag att växa, och därmed öka den svenska hållbara livsmedelsproduktionen?

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Torsdagen den 2 februari kl. 17.00 - Odla ätbart överallt - Så kan en trädgård leverera mat utan grönsaksland
Författaren bakom Skogsträdgårdsbloggen Philipp Weiss berättar fleråriga ätliga växter som går att odla i våra trädgårdar. Växter som levererar frukt och grönsaker utan att vi varje år förkultiverar, sår och planterar ut. I denna kvällsföreläsning får du tips på växter, odlingskunskap och inte minst – nya idéer.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fredagen den 3 februari kl. 13.00 – Utdelning av Södertälje kommuns hållbarhetspris
Varje år delar Södertälje kommun ut ett hållbarhetspris till en person, ett företag eller en förening som jobbar aktivt med hållbar utveckling. Efter prisutdelningen bjuds det på tilltugg och mingel.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fredagen den 3 februari – Företagardagen
Eventet består av tre delar:

Frukostklubben Södertälje kl. 08.00
Mingla och ät en god frukost tillsammans, bli inspirerad av intressanta och spännande föredragshållare.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Södertäljes företagsmässa kl. 10.00
Efter Frukostklubben öppnas dörrarna till årets företagsmässa som arrangeras årligen av Södertälje kommun tillsammans med Företagarna Södertälje/Nykvarn och Stockholms Handelskammare.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Södertälje galan och prisutdelning kl. 18.00
Under galan uppmärksammas företag, organisationer, föreningar och individer som gör eller har gjort något bra för Södertälje. Kvällen kryddas med god mat, underhållning och prisutdelning till bland annat: Årets Företagare, Årets Nyföretagare, Årets Cityföretag.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fredagen den 3 februari kl. 11.00 – Avfall är en resurs! Hur säkrar blockkedja spårbarhet
Tillsammans med Telge Återvinning berättar Södertälje kommuns digitaliseringsenhet hur de nyttjar blockkedjeteknik för att öka spårbarhet, kvalitet och transparens i avfallsflödet, från källan till slutprodukt.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fredagen den 3 februari kl. 11.15 – Hållbarhet som konkurrensfördel
Programpunktens första del handlar om hur hållbarhetsarbete kan stärka konkurrenskraften och lönsamhet för företag i Sverige. Därefter diskuteras vikten av en klimatkompetent ledning inom företag och politiken samt vilka stöd det finns för företag som vill utveckla sitt hållbarhetsarbete.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fredagen den 3 februari kl. 09.00 – Förändrade livsmönsters påverkan på stadsplaneringen
Hur påverkar våra livsmönster, vanor och beteenden samhällsplaneringen i kommunen och hur skapar vi attraktiva städer där människor kan leva hållbart?

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fredagen den 3 februari kl. 10.00 – Komplexa samhällsutmaningar kräver nya arbetssätt
Under denna programpunkt lyfter kommunen upp goda exempel på samarbeten och arbetssätt som bidrar till att nå målen i Agenda 2030. Externa gäster har bjudits in till denna programpunkt.

Läs mer och lägg till i din kalender här!


Science Week är öppet för alla!

Ett samhällsforum om hållbarhet med över 60 kostnadsfria programpunkter om hållbar utveckling, hållbar produktion och stadsutveckling. Science Week arrangeras av Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och ett 40-tal medarrangörer. Ta del av hela programmet här.


Science Week har arrangerats i Södertälje varje år sedan 2018. Fokus har alltid varit hållbarhet och hur vi genom samverkan kan hitta lösningar på globala problem. Bakom Science Week står Södertälje Science Park, Scania, AstraZeneca och Södertälje kommun.

Sedan 2021 är Science Week dessutom en tillfällig TV-kanal på Dagens Industris webbplats 1-3 februari. För att fånga allt som händer som händer i Södertälje Science Park under eventet behöver vi en flygande reporter!

Ett klipp på förra årets flygande reporter, Sahand Safari.

Vem är du?

Vi söker dig som är bekväm framför kameran och vill testa på att jobba med TV. Du får gärna ha ett intresse för hållbarhet eller samhällsfrågor, men det viktigaste är att du är nyfiken! Har du en koppling till Södertälje är det ett plus. Kanske studerar du på KTH i Södertälje?

Vad kommer du få göra?

1–3 februari kommer du få intervjua deltagare och besökare på Science Week i Södertälje. Det kan handla om deltagare på scenen, högt uppsatta personer i näringslivet eller studenter på KTH i Södertälje. Du kommer få känna på pulsen i en liveproduktion, med snabba beslut och många bollar i luften samtidigt! Det kommer bli ganska långa dagar – men självklart kommer du ersättas för din tid.

Hör av dig idag – skicka in en ansökan!

Vi vill höra från dig! Skicka in en kort video (cirka 30 sekunder till 1 minut) där du presenterar dig själv och varför du vill få jobbet. Mejla sedan filmen till tanya.mineur@sscp.se och märk mejlet "Flygande reporter". Ladda upp filmen på en videodelningstjänst eller via till exempel WeTransfer!

Denna gång blir det extra mycket fokus på FN:s globala mål och hur Sverige ligger till i den hållbara omställningen. Nytt för i år är att programpunkterna både sker på plats i Södertälje och digitalt över hela landet.

Bakom hållbarhetsforumet som arrangeras för sjätte året står Södertälje Science Park, AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, tillsammans med ett 30-tal medarrangörer. Årets program sker både fysiskt på Södertälje Science Park och digitalt och är uppdelat i ett 60-tal punkter, med teman om hållbar utveckling, hållbar produktion och stadsutveckling.

– I år har vi valt att arrangera Science Week både digitalt och på plats i Södertälje. Den digitala delen har gjort att vi kunnat nå en nationell publik. Samtidigt har vi saknat att kunna välkomna besökare till Södertälje Science Park och få till de oväntade mötena och interaktionen. 2023 får vi det bästa av båda världar, säger Eva Helén, projektledare för Science Week.

Elektrifiering, hållbar produktion och stadsutveckling

Science Week spänner som vanligt över en mängd teman med koppling till hållbarhet. 2023 kommer det handla extra mycket om elektrifiering, hållbar produktion och stadsutveckling. Vilka krav och möjligheter skapar den hållbara digitala staden? Dessutom är kompetensförsörjning ett viktigt ämne.

– Framtidsprognoserna är mycket goda för personer med teknisk kompetens. Samtidigt ser vi att söktrycket till tekniska utbildningar sjunker och många platser står tomma. Hur ska vi rusta vårt samhälle för att klara omställningen? Detta är ett av flera intressanta ämnen under Science Week 2023, avslutar Eva Helén.

Spana in hela programmet här!

Hosted by
Medarrangörer 2024
Teman
Schema
Hitta hit
Meny