Min agenda
Se sändningen i repris på startsidan

Warning: Undefined array key "ref" in /www/webvol15/vd/weomnck4pcol6hm/scienceweek.se/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(122) : eval()'d code on line 2

Samverkan för ökad kompetensutveckling och digitalisering i svensk industri

Ons 1 feb
14.45–15.10
Digitalt + På plats
Av: AstraZeneca + KTH + Mälardalens Universitet + Reskilling for Employment, R4E + Volvo CE
På svenska
Mer information
Boka!
Omställningen till ett mer hållbart samhälle ställer krav på en snabb teknikutveckling och införande med digitalisering och elektrifiering i fokus. Denna utveckling kan förenkla livet för miljontals människor, öka företagens produktivitet och förbättra kvaliteten på varor och tjänster. Ett exempel är artificiell intelligens, som räddar liv i vården och minskar miljöpåverkan genom eldrivna fordon och kan kvalitetssäkra produktion i industrin. Möjligheterna är stora för hur industrin med hjälp av ny teknik kan bygga ett bättre samhälle. Rätt hanterat kan teknikutvecklingen skapa ett starkt, öppet och konkurrenskraftigt Sverige.
Välkomna till ett seminarium i samband med Science week som ger exempel på hur samarbete bygger nya lösningar som ger svensk industri förutsättningar att skapa konkurrenskraft och hållbar tillväxt.

AstraZeneca och Volvo Group berättar om sitt engagemang i Reskilling for Employment (R4E) ett europeiskt initiativ som genom samverkan siktar på att vidareutveckla 5 miljoner människor till 2030. Pilotprojektet är igång i Spanien, Portugal och Sverige. I Sverige arbetar AstraZeneca och Volvo Group med stöd från McKinsey med initiativet tillsammans med en rad aktörer från privat och offentlig sektor.

ShiftLabs är en ny Europeisk innovationshub som riktar sig till små och medelstora tillverkande företag som behöver extra stöd i att anamma digitala tekniker för att vara konkurrenskraftiga och nå sina hållbarhetsmål. ShiftLabs samlar och bygger resurser och kompetenser för att stärka svensk tillverkningsindustri.  Genom samverkan syftar projektet till att skala upp kapabla regionala teknikcenter och förbättra erbjudanden till tillverkningsindustrin i Sverige.

Etablerandet av en europeisk innovationshubb för tillverkningsindustrin kommer också stärka aktörernas internationella uppkoppling, och därigenom ytterligare stärka utbudet av tjänster till små och medelstora bolag inom industrin. Projektet kommer att leverera resultat relaterat till testbäddar, stöd vid införandet av digitala verktyg och kompetensutveckling.

Hubben etableras som ett nätverk med noder i Mälardalen, Stockholm/Södertälje, Skövde och Göteborg. Det är ett unikt projekt där Mälardalens Universitet, Mälardalen Industrial Technology Center, KTH, Södertälje Science Park, Chalmers, Högskolan i Skövde, RISE och EIT Manufacturing North samverkar för att stötta industrin med kompetensutveckling och införandet av digital teknik. Det innefattar att skapa mötesplatser och nätverk samt att erbjuda allt från inspirationsseminarier till hela utbildningar. Därtill att skapa labbmiljöer och tjänster kring nya tekniker, boot-camps, tekniktestbäddar och teknikförstudier.

Läs mer om R4E:  https://reskilling4employment.eu/en/press/  

Lär mer om ShiftLabs:  https://www.shiftlabs.eu/

Medverkande

Mikael Hedelind

Projektledare, ShiftLabs MDU

Anna Bird

Vd, MITC

Johanna Strömgren

Verksamhetschef, KTH Leancentrum

Maria Lillström-Stenroos

Projektledare Reskilling for Employment, R4E, AstraZeneca

Fredrik Elieson

Projektledare Reskilling for Employment, R4E, Volvo group

Jenny Engström

Moderator, Projektledare Reskilling for Employment, R4E, AstraZeneca

Detaljer

  • Tid: Ons 1 feb • 14.45–15.10
  • Format: Digitalt + På plats
  • Lokal: Black Box
  • Programtyp: Publiksittning
  • Arrangör: AstraZeneca + KTH + Mälardalens Universitet + Reskilling for Employment, R4E + Volvo CE
  • Språk: Svenska
Hosted by:
Medarrangörer 2023
crossmenuchevron-downarrow-downarrow-right