Publicerad: 2023-01-30

Vågar du testa framtidens mat? Mjukglass med insektstopping serveras på Science Week

Vågar du testa framtidens mat? Mjukglass med insektstopping serveras på Science Week

Mjölmask och mjukglass? Det är en kombination som kanske blir vanlig i framtiden. På Science Week får nu alla möjligheten att smaka framtidens livsmedel – om de vågar.

För att minska klimatavtrycken behöver vi i framtiden hitta nya proteinkällor. En sådan källa kan vara insektsmat, som redan idag är vardagsmat i flera länder.

MatLust stödjer livsmedelsföretag som vill växa och driver dels en testbädd men också ett Innovationsprogram för startups med nya och hållbara livsmedel.

Ett bolag som gått programmet är Larry & Friends som håller på att ta fram olika produkter av insekter, till exempel en färs av mjölmask. Mjölmasken produceras i Sverige av start up företaget Tebrito.

I Södertälje kommer MatLust Testbädd, som samarbetar med kostenheten i Södertälje kommun, att tillsammans med livsmedelsentreprenörer utforska och testa recept för att se om insekter fungerar att använda som livsmedel. Sverige behöver öka sin livsmedelsproduktion och minska beroendet av importerad mat. Det såväl för normala tider som för kristider.

- Vi ligger i framkant i Södertälje och har en unik testbädd för nyskapande företag där vi är öppna för nya innovationer och samarbeten, säger Sara Seing, projektchef för MatLust och kostchef, Södertälje kommun.

På Science Week har du möjlighet att testa krispiga torkade mjölmaskar som topping på en läcker lokalproducerad mjukglass från Francis and Francis.

– Alla som vill kommer få möjlighet att smaka denna smarriga kombination – krispiga mjölmaskar och en läcker mjukglass! Detta är ett sätt att uppmärksamma nya slags livsmedel och belysa att vi behöver tänka innovativt kring mat, säger Eva Helén, ansvarig för Science Week.

Vågar du prova?

Glassen kommer att serveras under Science Week 1–3 februari, som äger rum på Södertälje Science Park. Alla besökare kommer få möjlighet att prova, under eventets alla tre dagar.

Företaget Tebrito står bakom insektstoppingen av mjölmaskar kommer att vara på plats på Science Week och även MatLust Testbädd under torsdagen den 2 februari. Francis and Francis står för den lokalproducerade mjukglassen.

Hosted by
Medarrangörer 2024
Teman
Schema
Hitta hit
Meny