SWPlay

Supermaterialet grafen - från Nobelpris till marknad

Science Week 2024
Sändes: 1 feb 2024 kl. 11.00–11.30
Arrangör: Chalmers

Tema: Hållbar och resilient produktion

Om programmet

Grafen är världens tunnaste och starkaste material som samtidigt är elektriskt ledande, böjbart och transparent. Men vad har hänt efter upptäckten 2004 och Nobelpriset 2010? Var finns grafen idag inom svensk industri?

När den breda hajpen kring grafen lagt sig har forskare och företag på allvar tagit materialet mot massproduktion och kommersialisering. Med hjälp av dess egenskaper är det möjligt att förstärka andra material, exempelvis genom ökad värmeledningsförmåga eller förbättrat rostskydd.

Idag finns det svenska strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen som sett över 220 organisationer inom 200 projekt utveckla grafen. På Europanivå har Graphene Flagship, med en budget på 1 miljard Euro, givit medvind i branschen i ett decennium. Och nu ser vi en svensk marknad där storföretag samarbetar med start-ups för ett genombrott som stärker svenskt näringsliv.

Här är sändningen där Jon Wingborg från SIO Grafen och Chalmers Industriteknik förklarar nuläge och möjligheter kring grafen. Med sig har han Erik Khranovskyy, CEO på ett av deeptechföretagen inom området, Grafren. Grafren utvecklar och kommersialiserar grafenbaserande produkter. De har världsunik teknik för integrering av grafen i textilier och kompositmaterial, vilket ger materialen nya avancerade egenskaper.

Medverkande:

  • Jon Wingborg, Outreach Manager, SIO Grafen
  • Erik Khranovskyy, CEO, Grafren
Tillbaka till SWPlay
Hosted by
Medarrangörer 2024
Teman
Schema
Hitta hit
Meny