Den här artikeln publicerades ursprungligen som nativeannons på Dagens Industri.
I månadsskiftet mellan januari och februari är det dags för den sjunde upplagan av Science Week – ett kostnadsfritt event med Södertälje Science Park som huvudarrangör.
Målet är att utforska morgondagens innovationer och kasta ljus över de möjligheter och utmaningar som följer med övergången till ett mer hållbart samhälle. Och inte minst att sprida praktisk kunskap och insikter från de som redan har kommit långt inom olika områden. I år omfattar evenemanget över sextio programpunkter och involverar över hundra experter.
För fjärde året i rad är Lydia Capolicchio programledare. Hon är till vardags journalist, författare och moderator som anlitas av bland annat FN.
Ett av hennes starkaste minnen från Science Week inträffade under en direktsändning för ett par år sedan när en panel diskuterade vad företagen egentligen behöver för sin omställning. Fröet till en lösning såddes när människor med olika erfarenheter – men ett gemensamt problem – möttes över branschgränserna:
– I sändningen satt en grupp professorer, forskare från olika discipliner och företagare som fick en gemensam insikt: ”Ska vi inte träffas igen över en kaffe och faktiskt lösa det här?”, säger hon.
Batterier är ett exempel på ett viktigt område där Science Week har varit tidigt ute, tycker Lydia Capolicchio:
– För några år sedan hade vi Scania på plats för att berätta om möjligheterna och utmaningarna med batterier. Där och då sades egentligen allt det som började diskuteras på bred front en bra bit senare. Redan nu måste vi våga prata om vad som är nästa stora innovation, efter batterierna.
Inför årets evenemang ser hon särskilt fram emot ett inslag som handlar om smarta lösningar för att tackla problemet med återvinning av textilavfall. Alla använder textilier, men färre kanske känner till att en fiber kan återanvändas hela fem gånger innan den måste kasseras.
– Jag tror att återvinning kommer att växa, både som affärsverksamhet och bland oss vanliga människor. Det handlar också om ekonomi och hur vi tänker kring det vi köper och använder. Tillväxt och ökad konsumtion kan inte vara svaret på alla frågor. Jag tror mer på “omväxt” än tillväxt. Gör om och gör rätt.
Vad tycker du utmärker Science Week?
– Initiativet i sig är unikt. Jag känner inte till någon annan Science Park och kommun som arbetar på det här sättet. Det finns inga tydliga gränser mellan akademi, industri och kommunen. Södertälje utmärks dessutom av att vara en relativt liten stad som ändå har två stora globala bolag, Astra Zeneca och Scania, som båda är världsledande inom helt olika områden. Närheten till akademier och lärcentrum som bland annat KTH och Campus Telge bidrar också till dynamiken.
Lydia Capolicchio ser evenemanget som en möjlighet att sprida kunskap, men understryker samtidigt att uppgiften och målsättningen är att engagera alla i viktiga samhällsdiskussioner, inte bara en elit.
– Om folk inte förstår, från gräsrotsnivån och uppåt, varför pratar vi då om hållbarhet? Själv ser jag omställningen som en förutsättning för den värld jag önskar för mig själv och mina kära.
Och ju fler som känner så, desto fortare kommer omställningen att gå, konstaterar hon.
– Det är viktigt att tänka bortom det politiska och visa på möjligheter och vad som är på gång. Jag har lett politiska debatter i tv och i Almedalen, och det är inte i politiken som innovation uppstår. Därför är det en fröjd att ta del av den framåtanda som finns på Science Week.
Ett annat tema på årets Science Week som hon ser fram emot handlar om kompetensförsörjning, vilket är en förutsättning för att klimat- och hållbarhetsfrågor ska kunna lösas. Ämnet är ständigt aktuellt, särskilt med tanke på den senaste PISA-undersökningen som än en gång avslöjar försämrade resultat för svenska 15-åringar i matematik och läsförståelse.
– Vi behöver fler som kan och vill driva smart och hållbar produktion. Därför är det viktigt att Science Week fortsätter att inspirera och koppla ihop forskning och företag. Även om vi har världens bästa innovationer spelar det ju ingen roll, om kunskapen och viljan att driva dem saknas.
– Och är man ung och undrar vad man ska utbilda sig till, då ska man spetsa öronen kring den här typen av diskussioner, som handlar om vilken kompetens framtidens branscher behöver.
De senaste åren har intresset för Science Week ökat och kringaktiviteterna har blivit fler. Ifjol var utrymmet utanför salen fyllt med unga entreprenörer och företagare, minns Lydia Capolicchio.
– Förra året träffade jag en ung tjej, Cissi Nilsson, som hade utvecklat en ny typ av överfallslarm. Hon fick nya kontakter som tog henne vidare och så småningom hittade hon en investerare. Hon var även med på min senaste bokrelease, där temat var brott i nära relationer.
Den här sortens möten över generations- och branschgränser gör Science Week till något speciellt, tycker hon.
– Det handlar om nya idéer som inte bara tar oss ett steg närmre de globala målen utan också får oss att må bra. Teknik möter det mänskliga.