Min agenda
Se sändningen i repris på startsidan

Warning: Undefined array key "ref" in /www/webvol15/vd/weomnck4pcol6hm/scienceweek.se/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(122) : eval()'d code on line 2

Ätliga urbana landskap

Tor 2 feb
16.35–16.55
Digitalt + På plats
Av: Södertälje kommun
På svenska
Mer information
Boka!
Vad är ätliga urbana landskap och varför ligger de rätt i tiden?

Södertälje kommun har en odlingsstrategi och samtalar med Philipp Weiss författaren bakom Skogsträdgårdsbloggen kring hur man kan använda ätbara växter i stadsplaneringen.

Våra matförsörjnings-system är väldigt sårbara och starkt fossilberoende. Genom att plantera mer fleråriga ätbara växter i urbana miljöer kan vi få produktionen närmare konsumenterna och därmed ha en större andel "härodlad" mat och färre transporter. Grödor som är svårfraktade kan plötsligt bli en del av människors kost när de växer runt knuten.

Att plantera matbärande träd och buskar - som valnöt, äkta kastanj, mullbär, äpplen, kvitten, hasselnötter, körsbärskornell osv - gör att det etableras en passiv matproduktion som finns där den dagen den kommer att behövas. Medborgarna får en naturlig känsla för säsongsvariation bland grödorna och en intuitiv grundläggande ekologisk läskunnighet när de skördar från träden och buskarna. En gång etablerade är plantorna inte särskilt skötselkrävande. Samtidigt binder de kontinuerligt koldioxid i marken, i sina stammar och grenar. De är viktiga element i ekosystemen och att plantera fler träd och buskar i stadsmiljö är en aktiv insats för den biologiska mångfalden. Matbärande träd och buskar fyller också en viktig social funktion och fungerar ofta som en mötesplats för människor med olika kulturella bakgrunder. Utifrån våra erfarenheter med ätliga parker i Lund, Västerås och Örebro tas planteringarna emot mycket positivt av medborgarna och används flitigt så länge det kommuniceras tydligt att meningen med de ätbara växterna är att de ska skördas..

 

Direkt efter denna digitala programpunkt, sker en fysisk programpunkt på plats på Södertälje Science park
17:00-18:30:  Odla ätbart överallt - Så kan en trädgård leverera mat utan grönsaksland

Medverkande

Åsa Waldenström

Projektledare, Samhällsbyggnadskontoret, Södertälje Kommun

Philipp Weiss

Författare bakom Skärgårds-bloggen

Lydia Capolicchio

Moderator

Detaljer

  • Tid: Tor 2 feb • 16.35–16.55
  • Format: Digitalt + På plats
  • Lokal: Black Box
  • Programtyp: Publiksittning
  • Arrangör: Södertälje kommun
  • Språk: Svenska
Hosted by:
Medarrangörer 2023
crossmenuchevron-downarrow-downarrow-right